Astma, wat is het?

Astma is een longaandoening. Bij astma is is er sprake van een ontsteking van de luchtwegen.
Deze ontsteking is chronisch en dus altijd aanwezig. De klachten zijn echter niet altijd aanwezig.
Maar door een allergische reactie op bepaalde stoffen, of door inspanning, of verkoudheid kan er een zogenaamde astma-aanval optreden.
Mogelijke oorzaken van overlast of een aanval zijn:

  • inademen van de uitwerpselen en vervellingsdeeltjes van huisstofmijt
  • inademen van schimmels en sporen daarvan
  • inademen van pollen
  • inademen van stuifmeel
  • inademen van huidschilfers van huisdieren
  • inademen van koude lucht
  • (te)zware lichamelijke inspanning
  • infectie van de luchtwegen
  • bepaalde medicijnen, waaronder aspirine
  • voedselallergie

Tijdens een astma aanval kunnen zich verschillende problemen voordoen, het gevolg is bijna altijd dat de persoon benauwd/kortademig wordt. Dit komt doordat de luchtwegen zich tijdens zoín aanval gaan vernauwen.
Per persoon en per aanval kan de ernst van de astma aanval verschillen van hinderlijk tot levensbedreigend. Levensbedreigend wordt het zodra de persoon amper/geen lucht meer kan krijgen.

Astma is ťťn van de meest voorkomende chronische ziektes in Nederland. In nederland zouden ruim 500.000 mensen last hebben van astma. (zie nationaal kompas astma (RIVM))

Oorzaak

Er is niet 1 duidelijke oorzaak aan te geven voor het ontstaan van astma. Wel speelt erfelijkheid in veel gevallen een grote rol. Als 1 van de ouders astma heeft, heeft het kind zoín 50% kans om ook astma te krijgen. Als beide ouders astma hebben stijgt die kans zelfs naar zoín 70%.

Astma kan zich ook gedurende het leven gaan ontwikkelen. Kinderen die veel in aanraking komen met allergenen (zoals bijvoorbeeld huisdieren, huisstofmijt, pollen) kunnen een allergie gaan ontwikkelen (vaak gaat dit geleidelijk). Als deze kinderen een allergie hebben ontwikkeld, hebben ze ook een stuk grotere kans op het krijgen van astma.
Van de astma patiŽnten in Nederland heeft zoín 80% ook een of meerdere allergiŽn.

Als andere oorzaken van astma worden vaak een rokende moeder tijdens de zwangerschap, en een laag geboorte gewicht genoemd. Daarnaast kennen we nog het zogenaamde Ďberoepsastmaí. Dit is een vorm van astma die zich ontwikkeld bij mensen die vaak werken met chemische stoffen en deze dan ook in de luchtwegen/longen binnen krijgen.

Behandelen van astma

Astma is bij de meeste patiŽnten goed te behandelen. Voor veel mensen is er prima te leven met deze (long)ziekte.
Als medicijnen worden vaak luchtwegverwijders (bijvoorbeeld in de vorm van een inhaler) en ontstekingsremmers gebruikt.
De luchtwegverwijders zorgen ervoor dat de luchtwegen wijder worden en kunnen daarmee een astma aanval voorkomen/oplossen.
Ontstekingsremmers remmen, zoals de naam al aangeeft, de ontsteking van de luchtwegen. De luchtwegen worden hierdoor minder gevoelig voor allergenen en andere oorzaken van astma aanvallen.

Naast de behandeling met medicijnen is het ook belangrijk dat de patiŽnt zijn/haar leefstijl aanpast.
Roken/meeroken moet altijd vermeden worden. Daarnaast is het belangrijk om voldoende te bewegen en te sporten. En ook goede voeding kan helpen bij het bestrijden van de ziekte.
Er zijn onderzoeken die de relatie tussen het ontstaan/verergeren van astma en overgewicht aantonen.