Je spieren lopen op ATP

Ons lichaam heeft de hele dag energie nodig, zelfs als je ligt te slapen verbruikt je lijf veel energie om bijvoorbeeld je ademhaling,hartslag en stofwisseling op peil te houden. Zodra we lichamelijke activiteiten moeten doen heeft ons lichaam nog meer energie nodig, zodra we bewegen hebben de spieren extra energie nodig om te kunnen samentrekken. Ons lichaam heeft de beschikking over verschillende energiesystemen, de spieren hebben direct energie beschikbaar door fosfaatverbindingen, ook wel ATP(adenosin-trifosfaat) genoemd. Deze fosfaatverbindingen bevinden zich direct rond de spieren, en kunnen dus direct aangesproken worden zodra een spier energie nodig heeft. Deze ATP in de cellen rond de spiervezels geven genoeg energie voor een paar seconde, daarna zijn deze Ďreservesí op, en gaan de spieren CP(creatinefosfaat) gebruiken, deze fosfaatverbindingen bevinden zich ook in de spiercellen.

Als je begint met sporten merk je vaak dat de bewegingen in het begin moeizaam gaan. Dit komt doordat het opstarten van de spieren en het vrijmaken van de energie zelf ook al veel energie vergt. Het lichaam heeft 3 systemen om ATP beschikbaar te maken: de fosfaatpool,het melkzuursysteem en het zuurstofsysteem.

Fosfaatpool

Bij het opstarten maakt het lichaam gebruik van de fosfaatpool. Deze naam wordt gebruikt om de ATP en CP voorraden in de spieren te benoemen. Met deze voorraden kan de spier ongeveer 20-30 seconden inspanning leveren. Na deze eerste periode zal de spier dus ergens anders energie vandaan moeten halen. Dit gebeurt met behulp van het melkzuursysteem.

Melkzuursysteem

Zodra de fosfaatpool leeg is, gaat het lichaam het melkzuursysteem gebruiken om energie te leveren. Dit systeem levert na zoín 45 seconden de meeste energie en kan energie leveren tot zoín 2 minuten. Na deze 2 minuten is ook dit systeem leeg. Dit systeem wordt melkzuursysteem genoemd omdat het restproduct van deze energievoorziening melkzuur is. Deze melkzuur is een restproduct van het verbrandingsproces, ophopingen van melkzuur zorgen voor het bekende brandende en verzuurde gevoel in de spieren.

Zuurstof

Het zuurstofsysteem heeft even tijd nodig om op gang te komen. Het hart en de longen hebben tijd nodig om het lichaam van genoeg zuurstof te kunnen voorzien. Ja hartslag zal omhoog gaan, en je ademhaling zal ook versnellen. Op deze manier kan je lichaam meer zuurstof opnemen, en zuurstof is nodig voor de verbranding bij het opwekken van energie. Voor de werking van de eerder genoemde fosfaatpool(ATP en CP) heeft het lichaam nog geen zuurstof nodig, dit wordt ook wel het anaŽrobe a-lactische systeem genoemd. Het zuurstofsysteem zelf noemen we het aŽrobe systeem.

Training

Door te training kunnen ver de fosfaatpool vergroten en kunnen de spieren langer en meer energie leveren. Door regelmatig te sporten/trainen verbeter je dus de energievoorraden in je spieren, en heb je meer energie. Vandaar dat sporters ook vaak meer energie hebben dan niet sporters.