Broccoli, supergezond!

broccoli Broccoli is een super goede en gezonde groente.
Vraag verschillende dokters, voedingsspecialisten en onderzoekers naar hun top 10 lijst met favoriete groenten, en de kans dat broccoli erop staat is bijna 100%. Lees hier waarom!

Broccoli behoort tot de kruisbloemenfamilie, tot deze familie behoren o.a. ook bloemkool, koolrabi, witte kool en radijs. Stuk voor stuk zijn dit groentes die isothiocynaten bevatten. Isothiocynaten helpen kanker te voorkomen.
Ze doen dit door de giftige effecten van carcinogenen(kankerverwekkende stoffen) te verminderen. Daarnaast stimuleren ze de aanmaak van carcinogeen killers, die op hun beurt weer helpen de carcinogenen zo snel mogelijk het lichaam uit te krijgen.
Verschillende studies hebben uitgewezen dat isothiocynaten helpen bij het voorkomen van long- en slokdarmkanker, en tevens kunnen ze het risico op allerlei andere vormen van kanker verlagen.
Broccoli is een groente die relatief veel van deze isothiocynaten bevat.

Broccoli voor vrouwen
Veel van de stoffen in broccoli dragen bij aan een betere gezondheid. Een van deze stoffen willen we nog even speciaal belichten.
Het gaat hier om Indol-3-carbinol. Indol-3-carbinol is naast een sterke antioxidant en ontgifter, ook een beschermer van je DNA structuur.
Het vrouwelijk hormoon oestrogeen bevat van nature ook kankerverwekkende stoffen. Indol-3-carbinol zorgt ervoor dat deze kankerverwekkende stoffen geremt worden. En helpt daarmee bij het voorkomen van borstkanker en baarmoederhalskanker.
Daarnaast beschermt Indol-3-carbinol ook tegen de kankerverwekkende eigenschappen van pesticide en andere giftige stoffen.
En omdat mannen ook oestrogeen (zei het een veel kleinere hoeveelheid) in hun lichaam helpen, is het eten van broccoli door mannen ook zeer aan te raden.

Broccoli bevat ook sulforafaan. Sulforafaan activeert bepaalde enzymen die ook helpen bij het aanpakken van carcinogenen.
Uit onderzoek blijkt dat sulforafaan een van de krachtigste stoffen is die deze enzymen activeert.

Naast al deze eigenschappen tegen kanker, bevat broccoli ook nog eens uitstekende voedingsstoffen.
Per 200 gram bevat Broccoli:
-2 gram proteine
-2 gram vezels
-288 mg gram kalium
-43 mg calcium
-81 mg vitamine C
En daarnaast nog magnesium,fosfor, beta-caroteen,vitamine A en 1,277 mcg van de supersterren voor je ogen, namelijk lute´ne en zeaxanthine.
Lute´ne en zeaxanthine bevatten eigenschappen die maculadegeneratie helpen te verminderen of te voorkomen. Maculadegeneratie is de nummer 1 oorzaak van blindheid bij volwassenen.

Kortom, het feit dat verschillende experts het eten van broccoli aanbevelen, is nu zeker geen verassing meer!

Tip