Gember een universeel geneesmiddel

Gember Gember is een wortel van de plant Zingember officinale. Deze plant komt vooral voor in Centraal Afrika.
Gember wordt in veel gerechten gebruikt vanwege haar scherpe smaak. Je vind het terug in gebakjes,koekjes, suiker, maar dus ook in veel vooral oosterse gerechten.
Naast het gebruik van gember voor haar smaak, wordt gember in de Chinese, Arabische en Indiase geneeskunde al jarenlang gebruikt.
Het wordt gebruikt voor een legio aan aandoeningen zoals: buikpijn, menstruatiepijn, verstopping, misselijkheid, reumatische aandoeningen, hoofdpijn/migraine. Kortom een zeer veel gebruikte stof in de oosterse geneeskunde.
Verse gember bevat een groot aantal werkzame chemische stoffen. Zo bevat het: gingerol, lineol, borneol, pheilandreen, zingiberol, zingibereen en zingibain.
Als gember in haar poedervorm gebruikt wordt, dan komt daar ook nog shogaol bij. Deze stof ontstaat namelijk wanneer gember gedroogt wordt.
Gingerol is een prikkelend stofje en geeft een sensatie van warmte en verdooft pijn. Ook shogaol heeft een pijnstillende werking.

Gember bij ontstekingen

Ontstekingsremmers zoals aspirine en ibuprofen remmen de aanmaak van het enzym COX (cyclo-oxy-genase). Dit is een enzym dat ervoor zorgt dat de ontsteking in tact blijft, en zich zelfs uit kan breiden. Bij een ontsteking moet dit enzym dus zoveel mogelijk onderdrukt worden.
Gember remt de aanmaak van COX net zoals aspirine en ibuprofen dit doen. Daarnaast remt het ook de aanmaak van lipoxygenase.
Lipoxygenase is een stofje dat erook voor zorgt dat een ontsteking in tact blijft.
Gember pakt dus deze beide ontstekingsbevorderende stofjes aan.

Gember en Diabetes

Dit is wederom een dierstudie. Dus ook hier is nog geen duidelijke conclusie te stellen over het effect bij mensen.
Uit deze studie bleek dat ratten die 7 weken lang dagelijks 500 mg gember per kg lichaamsgewicht kregen toegediend, een bloedsuikerspiegel hadden die maar liefst 52% lager lag.
Ook de cholesterolspiegel daalde met 44%. Daarnaast werd de kwaliteit van het bloed beter doordat de triglicerideconcentratie in het bloed verminderde met 41%.
Al met al dus zeer positieve resultaten in deze dierstudie.

Gember bij artritis

Uit Deens onderzoek blijkt dat gember ook goed kan helpen tegen de klachten die optreden bij verschillende varianten van artritis.
Dit onderzoek gaf 56 patiŽnten, met verschillende vormen van artritis, dagelijks 1 tot 2 gram gemberpoeder als voedingsupplement toegedient.
Na 3 maanden voelde 75 % van de artrits patiŽnten minder zwelling, minder stijfheid en minder pijn.
Van de patiŽnten met spierklachten, voelde zelfs iedereen minder pijn dan voordat er met de gemberpoeder begonnen was.
Een andere studie van deze Deense onderzoekers (Altman en Marcussen) gaf vrijwel dezelfde resultaten. Hier kregen 247 patiŽnten met kniepijn als gevolg van osteoartritis dagelijks ofwel een placebo ofwel een gembersupplement. Ook hieruit bleek dat na 6 weken de patiŽnten, die het gembersupplement kregen, significant minder pijn hadden.

Testosteron spiegel in ratten verhoogd door gember

Uit een Iraans onderzoek, gedaan bij ratten, blijkt dat gember de testosteronspiegel verhoogt.
In dit onderzoek kregen verschillende groepen ratten, dagelijks verschillende hoeveelheden gember toegediend. Na 20 dagen bleek dat ratten die meer gember kregen, een hogere testosteron spiegel hadden, dan de andere ratten.
Daarnaast was ook de hoeveelheid en de kwaliteit van de zaadcellen bij de mannetjes ratten toegenomen.
De onderzoekers hebben dit helaas nog niet op mensen getest, dus daar is nog geen conclusie over mogelijk.
Hoogste tijd dus om onderzoek te gaan doen naar de effecten van gember bij mensen.

Nog meer positieve eigenschappen

-Gember stimuleert de aanmaak van speeksel waardoor de vertering van het voedsel kan verbeteren.
-Gember helpt tegen misselijkheid en braken, dit komt door het stofje gingerol.
-Gember helpt tegen ochtendmisselijkheid bij zwangere vrouwen.
-Gember zou de groei van darmkankercellen doen afnemen.
-Gember verhoogd de weerstand bij dieren, dit blijkt uit verschillende dierstudies.
-Gember helpt bij een goede bloedcirculatie, in het Deepak Chopra Center krijgen mensen met regelmatig koude handen en voeten, gember om de bloedcirculatie te verbeteren.

Is gember dat echt zoín fantastisch voedingsmiddel, zonder nadelen?
Niet helemaal. Gember zou in combinatie met medicijnen, de effecten van deze medicijnen kunnen versterken. Er zijn nog geen duidelijke onderzoeken hierover, maar er zijn aanwijzingen dat dieren langer slapen als ze een slaapmiddel in combinatie met gember kregen.
Gember werkt ook bloedverdunnend. Pas dus op met het gebruik van gember als u al een bloedverdunner gebruikt.
Gember kan ook de afgifte van galzuur verhogen. Mensen met galstenen of problemen met de galblaas moeten dus oppassen om extra gember toe te gaan voegen aan hun eetpatroon.

Tips

Vitotaal gember:

Arkocaps gember: