Borstimplantaten, de mogelijkheden en de verschillen

borstimplantaten De meest gebruikte borstimplantaten zijn implantaten gevuld met siliconen of met fysiologisch zout.
Over siliconen doen veel fabeltjes de ronte. Veel negatieve publiciteit gaat over het ongezond zijn van de siliconen voor het menselijk lichaam.
Wetenschappenlijk is hier geen bewijs voor, en de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie ziet geen probleem in het gebruik van siliconen.

Siliconen implataten zijn er in verschillende soorten en maten. Soms zijn ze gevuld met een vloeistof, en soms met een gel, de buitenkan kan geribbeld en vlak zijn.
Implantaten met een ruwe buitenkant geven meestal minder kapselvorming, maar zijn wel weer wat beter voelbaar dan de gladde variant.
De keuze voor de soort implantaat is persoonlijk. Een zachter implantaat staat over het algemeen natuurlijker, en heeft vaak een kleinere incisie nodig om ingebracht te worden, waardoor het litteken ook kleiner zal blijven. De stevigere soort zal uiteraard een wat stevigere en rondere borstvorm als resultaat geven. Ook kwa vorm is er veel varieteit. Verschillende rondingen en druppelvormen zijn bescikbaar.

Implantaten met fysiologisch zout zijn implantaten met een gezonde verhouding water en zout.
Mocht zo’n implantaat gaan scheuren of lekken, dan is deze vloeistof niet schadelijk voor het menselijk lichaam.
Een ‘zoutimplantaat’ is van buiten ook van siliconen gemaakt, en is dus ook weer in verschillende vormen en met verschillende buitenkanten beschikbaar.

Over de levensduiur van de implantaten is men het niet eens. Maar geadviseerd worden om in ieder geval 10 jaar na de ingreep weer een controle afspraak te maken met een plastische chirurg of een kliniek.