Liposuctie, liposculptuur

liposuctie Liposuctie is een methode die gebruikt wordt om het lichaamsvet te verwijderen. De gebruikte techniek bij liposuctie( ook wel liposculptuur genoemd), is het afzuigen van het onderhuidse vet. Het afzuigen gebeurt met een soort stofzuiger die het losgemaakte overtollige vet afzuigt.

Liposuctie wordt vooral toegepast om plaatselijke vetophopingen te verwijderen. Als iemand overgewicht heeft, en daardoor overal teveel vet heeft, dan is liposuctie geen geschikt middel om het vet te verminderen. De meest geschikte lichaamsdelen voor liposuctie zijn: de billen, de buik, de heupen en de bovenbenen. Doordat er bij liposuctie vet weggezogen wordt, is het belangrijk dat de huid die zich op het weggezogen vet bevindt, goed elastisch is, zodat deze huid niet slap blijft na het verwijderen van het vet.

De behandeling zal gewoonlijk gedaan worden onder een lokale verdoving(tumescent anaesthesie). Algehele narcose is meestal niet nodig. Aan het begin van de behandling zal de arts het weg te zuigen gebied markeren, en verdoven door middel van kleine injecties in de huid. De huid is dan verdoofd, het onderliggende vetweefsel nog niet. Nadat de huid verdoofd is, wordt er een vloeistof ingespoten voor de tumescent anaesthesie. Tumescent anaesthesie is een uitgebreide lokale verdoving. Deze manier van verdoven zorgt er niet alleen voor de de patient geen pijn zal voelen, maar ook helpt het bij het verminderen van bloedingen. Het duurt meestal tussen de 20 en 30 minuten voordat de verdoving werkt. Zodra de verdoving werkt zal het daadwerkelijke vet afzuigen beginnen.

Eerst worden er één of meerder sneetjes gemaakt in de huid, via deze huid kan het mini afzuig apparaatje ingebracht worden. Het afzuigen gebeurt dit afzuigertje gelijkmatig onder de huid te bewegen, en vet op te laten zuigen. Op deze manier zal het vet gelijkmatig afgezogen worden, en zal het uiteindelijke resultaat het mooiste zijn. Een goede arts zal al tijdens de behandeling bekijken of het resultaat gewenst is, en of het afzuigen op een gelijkmatige manier gebeurt. Na de bandeling worden de gemaakte sneetjes weer dichtgemaakt. Wordt het behandelde gebied verzorgd, en kan het herstellen beginnen.

liposuctie Het kan zijn dat 1 behandeling niet genoeg is om het gewenste resultaat te bereiken. In overleg met uw arts kunnen er dan (meerdere) vervolgbehandelingen volgen om het gewenste resultaat te bereiken. Bij grote ingrepen, waarbij veel vet weggezogen moet worden is het vaak vanaf het begin al duidelijk dat er meerder behandelingen nodig zijn.

Nadat de behandeling geslaagd is begint het herstellen. De eerste uren na de behandeling zal de verdoving nog gedeeltelijk doorwerken, hierdoor zult u nog weinig last van pijn hebben. In deze eerste uren kan het ook gebeuren dat er nog wat vloeistof die is gebruikt bij de tumescent verdoving uit de kleine openingen in de huid weglekt. Deze vloeistof kan worden opgevangen door celstof verband.
Nadat u behandeld bent, kunt u geen auto rijden. U zult dus zelf voor een andere manier van vervoer moeten zorgen. Nadat de verdoving uitgewerkt is, kan het gebied pijnlijk en gevoelig zijn. Dit pijnlijke,beurse gevoel zal meestal na een dag of 3-4 verdwijnen. U kunt deze pijn bestrijden door het gebruik van een pijnstiller. De zwellingen in het behandelde gebied hebben langer tijd nodig om te herstellen. Meestal zijn deze zweliingen verdwenen na een maand.

Liposuctie brengt risico's met zich mee.
Complicaties die op kunnen treden zijn: bloedingen,infecties,trombose,allergische reacties.
Denk er dus goed over na, en laat u voldoende informeren, voordat u besluit tot deze behandeling over te gaan. Ook kan het eindresultaat niet geheel het gewenste zijn. Er kunnen problemen optreden met onregelmatigheden in de huid, de vorming van oedeem(extracellulair vocht) en ook verkleuring of tijdelijke gevoelloosheid van de huid kan een gevolg zijn.
Meestal zal het uiteindelijke resultaat pas beoordeeld worden na een herstel periode van 4 maanden of langer. Na deze periode zal het gebied volledig hersteld zijn, en kan de behandelende arts het volledige eindresultaat zien.