Calorie

Calorie

De naam calorie is afgeleid van de Latijnse naam ĎcalorĎ, wat warmte betekent. Calorie is een verouderde eenheid voor energie (E) of warmte (W). De calorie is vervangen door de joule, maar men maakt (vooral in de voedingsindustrie) nog erg veel gebruik van de benaming calorie.

De term calorie beschrijft dus de hoeveelheid energie die het lichaam krijgt van een ingenomen voedingsmiddel.

Het verschil tussen Kilocalorien en calorien.

Veel mensen denken dat wanneer het gaat over calorieŽn en kilocalorieŽn over hetzelfde wordt gesproken. Toch is dit niet waar.

KilocalorieŽn en calorieŽn zijn in theorie niet hetzelfde. Als we het officieel bekijken wordt de energie dat in voedsel voorkomt altijd uitgedrukt in Kilojoules. Daarnaast hebben we nog de kilocalorieŽn waarin deze energie ook vaak wordt uitgedrukt. 1 kilocalorie staat gelijk aan 4.184 Kilojoule.

Als een bepaald voedingsmiddel dus 100 kilocalorieŽn bevat, zitten in datzelfde voedingsmiddel 418,4 Kilojoules. Daarnaast bevat 1 Kilocalorie, 1000 calorieŽn. De verwarring ontstaat doordat KilocalorieŽn soms verkeerd wordt afgekort tot Ďcalí. In 99% van de gevallen die je tegenkomt is er gewoon sprake van KilocalorieŽn.

Op voedingsmiddelen staan de hoeveelheden energie in KilocalorieŽn. Ook de dagelijkse hoeveelheid energie die je als vrouw binnen mag krijgen heeft een richtlijn van 2000 KilocalorieŽn en ook in de sportschool geven de apparaten aan hoeveel KilocalorieŽn je tijdens je work-out hebt weten te verbranden.