Denk aan je huid in de winter!

In de winter krijgt onze huid het vaak zwaar te verduren. Het gure afwisselinde weer zorgt ervoor dat onze huid zich moet wapenen tegen o.a. kou, regen, wind, droge lucht, temperatuurverschillen.
Allemaal wisselende omstandigeheden waar de huid mee om moet gaan. Dat vooral de gezichtshuid het te verduren krijgt ik logisch, maar ook handen en voeten mogen niet vergeten worden bij de verzorging.

Onze huid bestaat uit een sterke hoornlaag maar ook uit vetten, en andere hydraterende elementen. De wisselende omstandigheden in de winter, kunnen er voor zorgen dat de balans tussen al deze elementen verstoord wordt. En omdat de gezichthuid dunner is dan andere blootliggende huid, heeft deze extra verzorging en bescherming nodig.

Natuurlijk zitten er ook hier weer grote verschillen tussen de verschillende huidtypen, en de manieren waarop zij reageren op deze winterse omstandigheden.
Heb je van nature couperose (kleine oppervlakkige zichtbare bloedvaatjes in de huid), dan heeft je huid extra bescherming nodig. En je huid heeft niet alleen bescherming nodig tegen de kou, maar ook tegen de temperatuurswisselingen die plaatsvinden bij het van buiten naar binnen gaan bijvoorbeeld.
Voor vrouwen geldt in het algemeen dat hun huid nog wat gevoeliger en delicater is dan die van een man.

gezichtscreme Maar wat kunnen we nou doen om de huid goed te beschermen en te verzorgen?
Voor je gezicht kun je een vette creme gebruiken, deze zal de vetbalans in je huid op peil houden.
Houd ook rekening met temperatuurswisselingen, en ga dus niet als je net van buiten komt, direct heel dicht bij de verwarming zitten, maar laat je huid langzaam wennen aan het temperatuursverschil.

Mocht je op wintersport gaan, dan komt er nog een nieuwe factor bij, namelijk de zon. Hiertegen zal de huid ook goed beschermd moeten worden.
Er bestaan produkten die zowel tegen kou als tegen de zon bescherming bieden, informeer hier naar bij je apotheek of de betere parfurmerie.
Zorg dat je binnenshuis de lucht vochtig houd. In de winter is de lucht vaak extra droog, hou deze vochtiger door bijvoorbeeld bakjes water aan de verwarming te houden.

Ook je lippen vragen de nodige aandacht. Door de kou kunnen er scheurtjes in je lippen ontstaan. Ook hier ligt de bescherming weer in een vet product. Zijn de scheurtjes er al,
dan is het belangrijk dat een product gekozen wordt dat de structuur van de huid herstelt. Je kunt dan het beste voor een balsem of crème op basis van natuurlijke vetten kiezen.
Vergeet niet de balsem of crème regelmatig (meerdere malen per dag) aan te brengen.

handcreme Ook de handen krijgen het zwaar te verduren in de winter. De kou droogt de huid uit, waardoor de handen vaak droog worden.
Probeer daarom je handen zo min mogelijk aan droge, koude lucht bloot te stellen. Draag handschoenen en gebruik ook hier weer een vette crème die als barrière functioneert.
Breng de crème aan voordat je naar buiten gaat, maar ook nadat je handen zijn blootgesteld aan water (afwassen, handen wassen, douchen).

Als de temperaturen zakken, kun je last krijgen van winterhanden of wintertenen, dit kan behoorlijk pijnlijk zijn.
Winterhanden/tenen ontstaan doordat de oppervlakkige bloedvaatjes hun werk door de kou niet goed meer kunnen doen. Er ontstaat een tekort aan bloedtoevoer waardoor zich wonden en op den duur zelfs blaren kunnen vormen. Als deze wonden of blaren al ontstaan zijn, dan raden wij u aan een arts te raadplegen.
Om deze winterhanden/tenen te voorkomen is het belangrijk dat u zich kleed met warme goed isoleren sokken en handschoenen.